Att ha hund

0 Comments

Om du ska bli hundägare kommer hela ditt liv att förändras. I huvudsak till det bättre men det finns också aspekter av hundägande som är mindre roliga. Har du aldrig haft hund förr och nu är i begrepp att skaffa en finns det massvis att tänka på och många frågor som behöver besvaras. Den allra viktigaste frågan är; vilken hund är rätt för dig?

Om du tidigare har haft hund eller vuxit upp i ett hem med en hund vet du kanske vilken ras du vill ha. Hade din familj en irländsk setter när du växte upp är det kanske en sådan du vill ha. Har du begränsat med utrymme, begränsat med tid och är ovan vid att uppfostra en hund är det däremot kanske inte rätt ras.

Att välja rätt ras

Att välja rätt ras är mycket viktigt för att ditt hundägande ska bli bra. Är det din första hund bör du kanske inte välja en exotisk och svårdresserad hund. Som första hund är det bättre att välja en ras med glatt humör och som inte är alltför svår att dressera. Väljer du en svårdresserad hund kan du få problem.

Om din hund är svår att dressera kommer det kräva mycket av dig. Lyckas du lära hunden att lyda tyder det på att du är bra på hundar. Lyckas du inte kommer du få en olydig och kanske till och med ilsken hund. En sådan hund gör hundägandet mycket svårt och tar bort mycket av glädjen av att äga en hund.

Att uppfostra en valp

Har du valt ras och hittat den valp du vill ha kommer en både rolig och påfrestande tid. Valpar är söta och roliga men kan också komma att utföra sina behov överallt på golvet i din bostad. När valpen är liten bör du begränsa utrymmet för den så att du slipper städa hela din bostad och du bör snabbt försöka få den rumsren.

När du uppfostrar en valp behöver du gott om tid. För att få valpen rumsren behöver du ta ut den många gånger per dag. Du behöver också tid att lägga grunden för dess uppfostran. Att träna inkallning är viktigt och ett steg i detta är att få den att vilja komma till dig. En valpkurs är också ett steg i valpens och din träning.

Att ta hand om en hund

Att ta hand om en hund handlar om att ha tid och om att vilja ta sig tid för hunden. Hunden behöver komma ut på promenad flera gånger per dag, oavsett väder. En hund behöver också träning. Att bara promenera med en hund är inte tillräckligt, utan den behöver också riktig motion och även intellektuell stimulans genom träning.

För att en hund ska må riktigt bra behöver den arbeta hårt med jämna mellanrum. Du kan springa eller cykla med hunden. En hund behöver också tränas mentalt. Att ständigt dressera en hund med lydnad ger den mental träning. Att låta hunden spåra ger den också mental träning. Viktigt är att din hund får vara med dig så mycket som möjligt.

Glädje och sorg

Har du lyckats någorlunda med hundens grundläggande träning kommer den att skänka dig mycket glädje. Din hund kommer alltid bli glad när du kommer hem och den kommer ge dig en aktiv och mer hälsosam livsstil. Hundar blir dock ibland sjuka, vilket också kommer ge dig en del oro. En hund lever inte för alltid, vilket är mycket sorgligt.

Sammanfattning

Vill du skaffa hund är det allra viktigaste att du har gott om tid för den. Ska en hund vara lycklig och harmonisk krävs det att ni tillbringar mycket tid tillsammans. Det är också viktigt att välja rätt ras. En lydig och harmonisk hund kommer bli din bästa vän. Hundägande kan också innebära sjukdom, oro och sorg, vilket du måste vara förberedd på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *