Hundar för racing

0 Comments

Vill du träna och motionera din hund på ett roligt sätt finns det massor av olika tävlingsformer för hundar. De vanligaste tävlingarna är för brukshundar och det finns många olika grenar. Brukshundar tävlar bland annat i lydnad. Det är dock inte bara brukshundar det går att tävla med, det finns tävlingsformer för de allra flesta typer av hundar och för de flesta raser. Vallhundar är hundar det tävlas flitigt med. Det hålls mästerskap i bland annat fårvallning och det är framförallt bordercollies det tävlas med. Det går att tävla med hundar av i princip alla raser.

För jakthundar finns det jaktprov och det är olika typer av jaktprov för olika typer av jakt och för jakthundar av olika ras. Det finns jaktprov för hundar som jagar hare och räv, framförallt olika stövare. Det finns olika jaktprov för fågelhundar som settrar, pointrar, spaniels och retrievers. Det finns också jaktprov för hundar som jagar älg, björn och vildsvin. Dessa tävlingsformer är dock främst prov för att avgöra om en hund är en bra jakt-, bruks, eller vallhund. Är det riktig hund-racing du är ute efter finns det andra tävlingsformer och hundar av andra raser som är renodlade hundar för racing.

Olika typer av racing

I hund-racing handlar det främst om snabbhet. Den hund som först korsar mållinjen vinner. Det finns också hund-racing där det förutom snabbhet också gäller att klara ett antal hinder. Den internationellt största sporten inom hund-racing är hundkapplöpningar, framförallt Greyhoundracing. Detta är en liten sport i Sverige men det finns ett antal banor och ett antal entusiaster som ägnar sig åt denna tävlingsform. I andra länder, framförallt Australien, Storbritannien och Irland, är detta en enormt stor sport och spel på Greyhoundracing omsätter stora pengar. I Sverige är detta en sport för entusiaster och det går inte längre att satsa pengar på svensk hundkapplöpning.

Raser för hundkapplöpning

Hundar som tävlar i hundracing är vinthundar. Vinthundar är en typ av hundar som avlats fram under många hundra år med ett enda syfte, att de skall kunna springa så snabbt som möjligt. Det ingår många olika raser i begreppet vinthundar, greyhound, whippet, saluki, afghan för att nämna några. Ursprungligen användes vinthundar för hetsjakt på varg och hjort men idag används de som sällskapshundar och för racing. Den vinthund som är snabbast av dem alla och som givit namn åt hundkapplöpningssporten är greyhounds. Inom professionell hundkapplöpning används bara greyhounds men på amatörnivå tävlas det också med andra hundraser.

Speciella raser för hundkapplöpning

Förutom greyhounds tävlas det på också med whippets på “semi-professionell” nivå. Greyhounds tävlar på ovala grus-banor och det finns olika distanser. Kort-, medel- och långdistans. För att få hundarna att vilja springa används en mekanisk hare som lockbete. Whippet hundar tävlar främst på raka banor. Banorna är cirka 140 meter långa och är av gräs. För andra vinthundar finns det andra tävlingsformer och detta är tävlingar för entusiaster. Svenska vinthundsklubben anordnar regelbundet tävlingar i så kallad lure coursing som innebär att hundarna tävlar två och två och jagar en trasa som dras över ett fält. Dessa tävlingar är öppna för alla vinthundraser.

Lämpliga raser för agility

I Greyhoundracing och andra typer av tävlingar med vinthundar handlar det nästan uteslutande om snabbhet. En vinthund behöver inte vara speciellt smidig eller lydig för att kunna vinna, det räcker att den är snabb. En rolig tävlingsform för hundar som kombinerar snabbhet och smidighet med lydnad är agility. I agility springer en hund en hinderbana och hunden måste klara alla hinder och springa banan på snabbast tid för att vinna. Detta är en form av hund-racing som blivit mycket populär i Sverige och det anordnas regelbundet tävlingar över hela landet. Inom denna sport finns det tävlingar för både nybörjare och för elit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *