Hur du får bästa vardagslydnaden

0 Comments

Att en lydig hund är en glad hund är ord som vi verkligen står bakom. En hund behöver strikta regler, klara besked och massor av glädje och kärlek. Det vi kallar för vardagslydnad är inget krångligt, utan en utbildningsnivå som både du och din hund kommer att ha nytta av i ert vardagliga liv. Många har problem med sina hundar och vill undvika situationer där dessa uppstår; de går omvägar, låser sig vid ett visst promenadstråk eller helt enkelt låter hunden vara hemma. Här har fokus hamnat på problemet och hunden, inte på vad ni tillsammans kan göra för att lösa problemet.

Allt börjar redan innan du väljer att köpa hund. Var noga med att ställa frågan till dig själv varför du vill ha en hund och i vilka miljöer den ska befinna sig i. Att spontant köpa en hund för att den är söt kan bli ditt största misstag. Vill du ha hunden med dig ut i löpspåret och på din fjällsemester, då är det viktigt att du hittar en ras som vill vara utomhus och springa i ditt tempo. Vill du däremot ha en hund som sällskap i lägenheten och på kortare promenader i områdets närmaste park bör du välja en annan hundras.

Vardagslydnaden växer med valpen

När rasen är bestämd och du är redo för att hämta din valp är det bra om du har tänkt igenom vad vardagslydnad är för dig. Några klassiska och grundläggande beteenden kan vara att hunden inte ska skälla okontrollerat, går i koppel utan att dra, hunden kan hälsa på andra hundar och vara hemma själv ett par timmar. Allt detta kan kännas helt naturligt, men det är typiska vardagssituationer som behöver tränas på varje dag, oavsett vilken hund man har. Målet är att skapa bra rutiner som ger en glad och tillitsfull hund som utan problem anpassar sig till din vardag.

Gå på kurs i lydnad

Det är inte alltid enkelt att träna sin hund. Mycket går ut på att locka, lura och leka fram olika positiva beteenden. Det är viktigt att komma ihåg att din hund är en intelligent varelse och att det är du som behöver vara tydlig och konsekvent i din kommunikation. . När du behöver ny inspiration rekommenderar vi att du anmäler dig till en kurs i vardagslydnad. Träningen kan till exempel vara att låta hunden vänta innan den får sin mat; låt den sitta still, ställ ner matskålen, gå tillbaka till hunden som skall vänta på att du säger varsågod, och då får den gå fram.

Lydnadskurs på olika nivåer

När man går på kurs i lydnad är inte hundens ålder det viktigaste, utan vad ni två kan prestera och vad ni behöver hjälp med. Olika raser har fallenhet för olika beteenden, men alla behöver en grund att utgå ifrån. Ingen ras skall skälla vid dörren om inte hunden vaktar, detta är lite knivigt att träna på, men det går ut på att du visar med all tydlighet att det är du som öppnar, hälsar och släpper in när du är hemma – inte hunden. Hunden kan med lite hjälp och tålamod tränas till att sitta still i hallen när ringklockan plingar och vänta tills du kommer och öppnar.

Vardagslydnad – grunden för ett roligt liv med hund

Alla vill att tiden med hunden ska vara den bästa möjliga och här ligger ansvaret hos dig som hundägare. Hunden är en stor del av din vardag och det är viktigt att du sätter konsekventa regler och rutiner så att vardagen fungerar för er båda. Hunden blir glad, får den stimulans den behöver och har fullt fokus på sin ägare – alltså dig. Ni två tillsammans är det bästa den vet. Jobba alltid med beröm och belöning, träna på små övningar varje dag och kombinera lek med träning. Det viktigaste för att lyckas med vardagslydnad är att jobba med glädje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *