Renrasiga vs blandras

0 Comments

Om du står i begrepp att skaffa din första hund finns det mycket att tänka på. Är det din första hund bör du kanske välja en typ av hund som är lättdresserad. Har du familj är det viktigt att det är en hund som alla i familjen kan tycka om och om du har små barn måste hunden vara barnvänlig.

Att välja rätt typ av hund är också viktigt. Är du osäker på om du kommer ha tid och ork att träna din hund mycket bör du avstå från hund eller välja en ras som inte behöver så mycket motion. Oavsett vilken typ av hund som passar dig bäst går denna hund att hitta både som renrasig och som blandras.

Renrasiga hundar

När du har bestämt dig för att skaffa hund måste du besöka uppfödare och titta på valpar. Alla valpar är söta men är de av blandras vet du inte hur de kommer se ut när de blir vuxna. Om du väljer en renrasig hund vet du i princip hur den vuxna hunden kommer se ut och hur stor den kommer bli.

Med en renrasig hund får du också ett hum om vilka egenskaper den kommer få. Vissa hundraser är svåra att dressera. Är det din första hund bör du välja en lättdresserad ras. Vill du ha en hund med vissa specifika egenskaper, till exempel för att valla får med, bör du välja en vallhund. Du slipper en del osäkerhet vid val av en renrasig hund.

Blandrashundar

Om du väljer en valp av blandras finns det mer osäkerhet kring hur hunden kommer bli som vuxen. Detta gäller dock inte bara för blandrashundar. Hur den vuxna hunden kommer bli hänger mest av allt på dig, oavsett om du väljer renrasig- eller blandrashund. Det finns också flera fördelar med att välja en blandrasvalp när du skaffar hund.

Vissa hundraser är mycket hårt avlade och har sjukdomar och problem typiska för de olika raserna. Besvären beror på att hundarna härstammar från relativt få individer. Schäfrar har till exempel ofta besvär med höfterna. Väljer du en blandrashund minskar du risken för dessa besvär eftersom blandrashundar inte är lika “inavlade” som renrasiga hundar. En annan fördel är att blandrashundar är mycket billigare.

Att välja rätt valp

Oavsett om du väljer blandras eller renrasig hund är det oerhört viktigt att välja rätt valp. Du måste veta vilka båda föräldrarna är. Finns det tidigare kullar från dessa föräldrar bör du kontakta ägarna till hundarna från dessa kullar och fråga hur de har blivit som vuxna. Är det en blandrashund du vill ha är detta ännu viktigare.

Om uppfödaren inte säkert vet vilken hund som är pappa till valparna är det omöjligt att avgöra hur dessa valpar kommer se ut som vuxna. En hunds storlek eller utseende kanske inte är så viktigt men är pappan till din valp en stövare kan detta få konsekvenser. Du kan få en hund med mycket stark jaktlust och det kanske inte var vad du önskade dig.

Designhundar

Är du en erfaren hundägare kanske du vill ha en hund med speciella egenskaper som inte går att hitta bland renrasiga hundar. Har du till exempel tidigare haft schäfrar men söker en ännu mer arbetsvillig hund kan till exempel en blandning mellan collie och schäfer vara rätt val. En sådan hund kräver dock strikta tyglar och massor av träning och stimulans.

Sammanfattning

Om du letar efter din första hund är det tryggare att leta bland renrasiga hundar. Väljer du en renrasig valp är det lättare att förutsäga hur den kommer se ut och vilka egenskaper den kommer få som vuxen. En blandrashund är ett mer osäkert val. Vet du dock med säkerhet vilka valpens föräldrar är kan en blandrasvalp vara ett minst lika bra val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *