Vad är viktigt att tänka på när man skaffar hund?

0 Comments

Att skaffa hund är större ansvar än vad man tror. Det är allt för många hundar i dagens samhälle som råkar illa ut för att hundägaren inte tänkt igenom beslutet helt när de skaffade hunden, utan drogs till hur bra allt skulle vara och hur söt hunden är. Men det är så mycket mer jobb och uppoffringar än vad många tror, då soffhäng och mysiga helgpromenader inte är det enda som står på agendan hos en hundägare. Det är viktigt att tänka på allt när man skaffar hund, både för sin egen skull men framförallt för hundens skull. För vi är djurvänner och att skaffa en hund är i många fall som att skaffa ett barn. Vi måste sätta hunden i första prioritet och uppoffra massor för att hunden ska ha det bra. Nedan kommer du kunna läsa om vad det innebär att ha hund och sedan tänka igenom detta innan du skaffar en hund.

Kostnaderna glöms ofta bort

Dels är det väldigt dyrt att äga och ha en hund, mycket dyrare än vad många tror. Dessutom kostar det veterinäravgift varenda gång man besöker veterinären, vilket man måste göra ett flertal gånger även fast hunden inte är sjuk. Och om hunden väl blir sjuk och behöver en operation exempelvis, så kostar det flera tiotusentals kronor. Men det är då man har en försäkring tänker du? Jo, det är klokt att försäkra sin hund. Men försäkringsbolagen vet om att hundar ofta drabbas av sjukdomar och skador, samt att veterinärkostnaderna är väldigt dyra så försäkringen på hunden är inte heller det billigare. Veterinärbesök som är obligatoriska är sprutor för vaccin och liknande. Men det är sällan en hund aldrig behövt komma till veterinären förutom när den ska ta vaccin. Dessutom går det mycket pengar på mat. Ju större hund man har desto mer mat äter den, vilket kan bli en till två tusenlappar i månaden. Utöver det tillkommer koppel, leksaker, hundbur, hundkorg och andra tillbehör. Dessa är ofta dyra men å andra sidan behöver du oftast bara köpa de två gånger under en hunds livstid. Sedan om du är borta hemifrån mer än fyra timmar i sträck måste du ha råd att ha hunden på hunddagis, i och med att det är olagligt att lämna hunden ensam mer än 4 timmar i sträck. Kostnaderna för hunddagis är otroligt dyra. Men det är inte bara kostnaderna man behöver tänka igenom innan man skaffar hund, för även fast man har ekonomin kanske man inte har tiden eller utrymmet? Hundar kräver stora utrymmen hemma, oavsett om det är en Chihuahua eller en Grand Danois. Såklart kräver en större hund lite större utrymme än en liten, men oavsett behöver de mer än en liten etta. Lägenhet funkar för många, men helst mår hunden bra av att ha en trädgård den kan springa fritt i. Men viktigast av allt är om du som ägare har tiden? Att jobba heltid och inte ha råd med hunddagis, eller att man är borta varenda kväll och på helger är inget en hundägare kan vara. De är sånt man måste offra för att ha hund. Man måste prioritera sin hund som om det vore ens barn. Ge den kärlek, tid, umgås med den och visa att man bryr sig om den. Om man gör det kommer du definitivt få en 100% trogen och lojal vän som står vid din sida i alla lägen. 

Viktigt att välja en ras som passar

Ytterligare något man bör tänka igenom innan man skaffar en hund är hundrasen, och där bör man se över vad man ska ha hunden till, det vill säga dess ändamål, samt vilken ras som passar in i ens vardag. Bor man i en stor stad, i en mindre lägenhet och har möjlighet att ta med sig hunden på jobbet men ofta behöver ha den i en kort eller i en väska, samt att det endast finns små parker i närheten, så kanske en mindre hund är att föredra. Eller om du vill använda hunden för att tävla med den, så finns det speciella hundraser som har olika fördelar i olika sporter. Exempelvis en bordercollie är bra på agility, medan en Greyhound är den snabbaste hundrasen och deltar ofta i kapplöpning. Förutom de band som byggs mellan människa och hund genom såna här aktiviteter finns även den fördelen att man kommer i kontakt och kan umgås med andra likasinnade människor. Precis som inom andra sporter har communitys byggts upp även kring hundsporten, mellan utövare, arrangörer och förstås åskådare. Då särskilt kapplöpningen också gjort sig populär att spela om pengar på, där människor satsar pengar på den hund de tror kommer ta hem vinsten, har det gjort att sporten också fått ett stadigt följarantal och fortsätter locka publik.

Sist men inte minst bör man ännu tänka på hundens temperament, då olika hundraser har olika egenskaper, temperament och personlighetssidor som påverkar hur dynamiken kommer se ut mellan hund och ägare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *