Hundutställningar

0 Comments

Vi är många som älskar att visa upp våra hundar och få beröm av andra för hur våra hundar ser ut eller beter sig. Ett bra sätt att visa upp din hund på är genom de hundutställningar som finns. Om du bara vill titta på andras hundar kan du också besöka en hundutställning som publik. När det kommer till utställningar är de för specifika raser och hundens utseende jämförs sedan med den aktuella rasstandarden för just den hundrasen. Tikar och hanar bedöms var och för sig och ställs sedan mot varandra, de får sedan utnämning Bäst i rasen (BIR) eller Bäst i motsatt kön (BIM).

Efter det finns också inofficiella finaler där vinnarna i de olika raserna ställs mot varandra och kan vinna Bäst i gruppen (BIG) eller Best in show (BIS). När det kommer till anledningen att ställa ut en hund är det många gånger för att bedöma om den är passande för avel eller inte. Om en hund är väldigt lik rasstandard för sin specifika hundras så är den givetvis passande att avla på, medan en hund som avviker inte bör användas till just avel. Det finns många olika hundutställningar runtom i Sverige och även många olika arrangörer av dem.

Svenska Kennelklubbens (SKK) allmänna regler vid hundutställning

Hundutställningar är ett kontrollerat arrangemang och det finns en hel del regler som du som utställare bör känna till. För det första ska hunden vara vaccinerad mot valpsjuka, hundar från andra länder ska även vara rabiesvaccinerade. Hunden måste också vara ID-märkt med antingen tatuering eller microchip. Hundar som har ett oacceptabelt beteende som till exempel aggressiva utfall kommer att avvisas från utställningsområdet. Det finns också en del allmänna hinder från att delta som exempelvis vid ohyra, tik som är dräktig med mindre än 30 dagar kvar till nedkomst och öronkuperad hund född i länder där öron ej får kuperas. Självklart är även dopning förbjudet.

Olika utställningsklasser

Det finns olika klasser vid utställningar och en hund får endast delta i en klass per tävling. Vilken klass din hund ställs ut i beror bland annat på dess ålder samt meriter från andra utställningar och tävlingar. Valpklass är den enda klassen som inte är officiell. Det finns olika betyg en hund kan få och dessa är Excellent, Very Good, Good och Sufficient, lägre än det räknas som oplacerat. Bland klasserna finns till exempel unghundklass, veteranklass och öppen klass och alla har olika krav på deltagarna. Det är upp till dig att veta vilken klass som din hund bör delta i baserat på dess ålder och meriter.

Olika hundgrupper och arrangörer av utställningar

Det finns tio olika rasgrupper inom hundutställningar, och vid varje utställning koras vem som är bäst i gruppen (BIG). Exempel på rasgrupper är vall-, boskaps- och herdehundar, taxar, stående fågelhundar och sällskapshundar. När det kommer till arrangörer av hundutställningar är det privata organisationer som arrangerar evenemangen. Svenska Kennelklubben (SKK) är den som arrangerar de största och flesta hundutställningarna i Sverige. SKK är anslutna till den internationella kennelfederationen som förkortas FCI. Utställningarna av SKK följer deras allmänna regler och de flesta överensstämmer med reglerna från andra kennelklubbar runtom i världen. Svenska Hundklubben och en del rasklubbar anordnar också utställningar.

Sammanfattning

Att ställa ut din hund är ett utmärkt sätt att visa upp din hund på, men det är även bra av andra anledningar. Om du funderar på att avla på din hund är det alltid bra att få den bedömd på en utställning först. Om din hund följer rasstandard och får ett högt betyg är det en god idé att använda hunden till avel. Det finns olika klasser du kan ställa ut din hund i och de beror oftast på ålder och tidigare meriter. Det finns också 10 olika rasgrupper inom hundutställningar. Att ställa ut din hund är både roligt och spännande. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *