Brukshundsklubben – vad gäller för tävlingar och utställningar

0 Comments

Intresset för att tävla med sin hund är stort och det finns en rad olika tävlingsformer att välja bland. En del tävlingar handlar om lydnad och samarbete mellan förare och hund samt smidighet. Om du anmäler din hund till en utställning så bedöms hundens utseende eller specifika egenskaper. Utställningar arrangeras av Svenska Brukshundklubben och du skickar en anmälan direkt till arrangörerna av tävlingen. Anmälan plus avgiften för utställning av din hund ska ha kommit till arrangörerna senast en månad innan tävlingen. På en hundutställning så jämförs din hund med en idealhund. Hur en idealhund ser ut finns beskrivet i rasstandarden.

Idag är det ofta en kul hobby att ställa ut sin hund. Det ursprungliga syftet med hundutställning var att utvärdera en hunds lämplighet för avel. En domare gör sin bedömning om hur din hund motsvarar beskrivningen av idealhunden. Officiella hundställningar anordnas av Svenska Kennelklubben men det finns även inofficiella som ordnas av bland annat rasklubbar. Reglerna som gäller för att ställa ut din hund hittar du i PM som finns till varje tävling. Först och främst så ska din hund vara frisk och ha de vaccinationer som krävs. Vaccinationerna kan ändras så kontrollera alltid innan exakt vad som gäller exempelvis regler för vaccinering mot valpsjuka och parvovirusinfektion.

Agility är en omtyckt tävlingsform

Den tävlingsform som dragit till sig flest nya deltagare de senaste åren är agility. Din hund ska med din hjälp ta sig igenom en hinderbana på så kort tid som möjligt utan att begå några misstag. Agility bygger på samarbete mellan dig som förare och din hund Tanken är att det ska vara kul för både dig och din hund att springa fort mellan slalompinnar, genom tunnlar och över olika hinder. Som förare kan du uppmuntra din hund med hjälp av din röst. I agility kan du tävla tillsammans med din hund eller i ett lag. Vinner gör den som tar sig igenom banan på kortast tid.

Bruksprov Freestyle

Lydnadsprov har funnits en längre tid och här testas om din hund sitter kvar om du går ifrån platsen. Lydnadsprov ingår i bruksprov där även ett specialmoment ingår. Du väljer ett specialmoment som din hund ska utföra antigen spår, sök, rapport, patrull eller skydd. Din hund måste vara 10 månader senast dagen före tävlingen. Freestyle är en tävlingsform där du tillsammans med din hund utför olika konster till musik. Du har stor frihet när det gäller programmet och det gäller att vara så kreativ som möjligt. Det är viktigt att det är ett bra samarbete mellan dig och din hund som ska lyssna på dina signaler.

Draghundssport

Drag är en tävlingsgren där du som förare med en eller flera hundar kopplade i lina på snabbast sätt ska ta sig fram i en bana. Banan kan vara på barmark eller snö. Du kan löpa eller följa din hund/hundar med fordon. Dragsport kan också ske på snö så du kan följa med skidor, nordisk stil, eller släde. Friska hundar kan träna drag så länge som du tar hänsyn till din hunds förmåga. Hunden bör gilla att springa och själv så behöver du gilla att motionera. Drag kan vara en utmaning med banor som har stora backar och skarpa kurvor.

IGP-prov

IGP-prov kallades tidigare för IPO, Internationell prövningsordning, är en tävlingsform som består av fyra olika test där hundens och din förmåga att spåra, lyda och utföra skyddsarbete testas. Syfte är att testa din och din hunds förmåga att arbeta tillsammans. IGP-prov kallades tidigare för IPO, Internationell prövningsordning, är en tävlingsform som består av fyra olika test där hundens och din förmåga att spåra, lyda och utföra skyddsarbete testas. Reglerna för proven är lika över hela världen. För att kunna delta i detta prov så måste din hund först ha blivit godkänd på ett behörighetsprov – BV/VT. Detta prov består av en trafikdel och en lydnadsdel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *