Lydnadstävlingar

0 Comments

Hunden är människans bästa vän och att delta i tävlingar med hundar har varit populärt under många år. Det finns många olika typer av tävlingar idag och en av de allra vanligaste är så kallade lydnadstävlingar, eller lydnadsprov som det tidigare hette. I denna tävling bedömer en domare hundförarens förmåga att lära sin hund lydnad samt hur väl ekipaget samspelar vid olika tävlingsmoment. Det gäller helt enkelt att hunden har fullt fokus på dig och tvärtom. I denna artikel ska vi titta närmare på hur denna typ av tävling fungerar och vad du bör tänka på om du själv vill tävla med din hund.

En lydnadstävling består oftast av flera olika moment där hunden ska utföra olika uppgifter, både nära hundföraren och på avstånd. Tävlingen följer ett visst schema och hundförarens uppgift är att ta sig igenom så många moment som möjligt. Poängen baseras på hur väl varje moment utförs, både av hund och hundförare. Här är det fokus, följsamhet och noggrannhet som ligger i fokus. Tävlingarna delas in i fyra klasser, där du måste samla höga poäng för att ta dig vidare till nästa klass. Alla hundar är välkomna att delta i lydnadstävlingar, dock måste hunden vara minst 10 månader gammal.

Tävlingsplan för lydnadstävling

Tävlingsplaner för lydnadstävlingar kan se olika ut beroende på var de hålls, men det som alla har gemensamt är att de i princip alltid anordnas på plana, öppna ytor. Många gånger brukar tävlingarna hållas utomhus på en stor gräsmatta eller i ett ridhus med sandunderlag, även konstgräsplaner kan användas. Att tävla utomhus på gräs är att föredra, då det oftast kan bli störande ekon inuti ridhus vilket kan påverka fokus hos både hund och hundförare. Samtidigt kan dåligt väder göra det svårt att koncentrera sig utomhus. Självklart kan förutsättningarna alltid skilja sig åt mellan olika hundar och erfarenhetsnivåer.

Lydnadstävlingar i Sverige

Det anordnas mängder av lydnadstävlingar i Sverige under hela året, så om du är sugen att tävla har du många alternativ. Som ny deltagare börjar du i den så kallade startklassen, där din hund måste vara minst 10 månader för att få delta. Därefter kan du gå vidare i ytterligare tre klasser om du får höga poäng nog av domarna. Oftast anordnas tävlingar för samtliga klasser under en och samma tävling, men ibland finns även tävlingar enbart för den högsta klassen, alltså klass tre. Den största tävlingen inom lydnad i landet är SM som anordnas varje år.

Om du själv vill tävla

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på om du själv vill börja tävla med din hund. Först och främst måste du vara medlem i en klubb inom SKK för att ens kunna tävla. Alla hundar är välkomna att delta, men är hunden inte registrerad behöver den ha en tävlingslicens. Denna licens utfärdas av SKK. Ett annat smart tips är att vänja din hund vid olika miljöer, till exempel bullriga ridhus. Träna gärna i olika miljöer regelbundet för att skapa ett så starkt samspel med din hund som möjligt. Ju mer erfarenhet, desto bättre.

Sammanfattning

Att tävla i lydnad är populärt, både bland ungdomar och vuxna. Här får alla hundar delta och det viktigaste är att hund och hundförare har ett så bra samspel som möjligt. Tävlingar anordnas i hela landet och består av flera olika lydnadsmoment. Målet är att prestera så bra som möjligt i varje moment och samla poäng för att ta sig till högre klasser. Om du vill tävla i lydnad bör du se till att ha en tävlingslicens och att vara medlem i SKK. Du bör även träna din hund att lyda i många olika miljöer för att öka dina chanser ytterligare. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *